yâr yoluna / [Terza-rima] / Necla Develi

yâr yoluna* [Terza-rima]
 
 
Güneşin ellerine kaçıncı uğurlama
Düş kelebeklerini salarken yar yoluna
Ağaçlar ki hüzünbaz yere düşen dal âmâ
 
Bulut gibi ağladım bakarken yâr yoluna
Sema’ya söylemedim kırılırken kol, kanat
İçimi tutamadım aklı koy âr yoluna
 
Gece sana uyandı bükülürken sol kanat(!)
Yüzümden kuşlar göçtü dudağımı dikerken
Vuslat dağı kuşandı toprağını yol, kanat!
 
Türabımda yalnızlık bayrağını dikerken
Yüzünü görmediğim küskün kor camgöbeği
Hayra yor şafakları muştusunu dik erken
 
 
Tüm evler gebe aşktan kesilirken göbeği
 
Necla Develi
 
Servet-i Fünun'un ( Edebiyat-ı Cedide) ne kadar başarılı olduğu ( özellikle şiirde ) tartışılabilir olsa da merkezinde insan olmayan ; sadece " sanat için sanat " anlayışının millet olarak bizim dokumuzla çok uyuşmadığını söylemek sanırım çok yanlış olmaz.
 
“Karşı olmak için karşı olmak “ ya da “ sevmiş olmak için sevmek “ anlayışı Tevfik Fikret’e ömrünün son zamanlarında bir büyük vicdan azabı olan ve o azapla öldüğü rivayet edilen Haluk’u (evladını) kaybettiren neden midir acaba?
 
“ Batılılaşmayı “ çağdaş olmanın kayıtsız şatsız olmazsa olmazı kabul edenlerin bu önyargısına kendileri zamanında yaşayıp o misyona dâhil olmayan Mehmet Akif’in batıyı ve batılıları târifindeki “ işleri dinimiz gibi, dinleri işimiz gibi “ izahı bir cevap mıydı?
 
Divan Edebiyatına karşı bir tarz geliştirmek isteyenlerin Divanın dili olan aruzu ( farklı kalıplarda da olsa) kullanmaları, beyit ve kıt’aya cephe açıp üçlü mısralarla bir şekil ortaya koymaları çok mu anlamlıydı?
Hadi Divanı ( dini ve dil unsurları nedeniyle) bir şekilde anlayabiliriz ama Türk Edebiyatının geçmişten gelen öz kimliği kabul edilen Halk Edebiyatına karşı takındıkları tavrı ne ile izah edeceğiz?
 
Servet-i Fünun, ( yasaklanmamış olsa da) bana göre tutmayan ve tutması mümkün olmayan bir arayıştı. Onlar “ kafiye kulak içindir “ demiş olsa da ne gözüme ne kulağıma ne de ruhuma hitap etmedi hiçbir zaman.
 
Elbette yukarıdaki görüşlerim burada ortaya konulan ve bundan sonra da konulacak olan çalışma, denemelerle bağlantılı değildir. Her tarzı en iyi şekilde denemek ve ortaya koyacağımız ürünlerden okuyucunun keyif almasını sağlamak da unutmayacaklarımız arasında olmalıdır galiba.
 
Teşekkürler Necla Hanım.
 
 







Yorumlar
Henüz yapılmış yorum yok




Yorum Yapın

Ad Soyad: Yorumunuz:
E-posta:
Tarih:
2.5.2024 07:48:49
 


 
 

 
 

 
 
 
 
 
 




Bu site Kişisel Yazar Web Tasarım projesi ile oluşturulmuştur.